ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

ACAI BOBICE: Zaštita kardiovaskularnog sistema!


ACAI BOBICE: Zaštita kardiovaskularnog sistema!

Odlične su za zaštitu kardiovaskularnog sistema, a bogate su biljnim sterolima koji se može pronaći u cvijeću i voću.
acai-bobice1
Acai bobice (lat. Euteroe Oleracea) jedan je od najpopularnijih suplemenata na zapadnom tržištu. Naučnici su dokazali da ove bobice imaju blagotvorno djelovanje za organizam. Bobice su sitno voće koje je manje od grožđa čiji je prečnik od 7 do 10 milimetara, a tamno ljubičaste je boje.
Ova biljka raste na području amazonskih prašuma i u Brazilu. Sjemenka čini čak 80% voća, a odnedavno su svrstane u skupinu najzdravijih voćki na planeti. Acai bobice su u dalekom srodstvom sa brusnicama, borovnicama i aronijom, a jak su antioksidans.
Ovo voće se koristi uglavnom za prevenciju bolesti koje su izazvane djelovanjem slobodnih radikala. Odlične su za zaštitu kardiovaskularnog sistema, a bogate su biljnim sterolima koji se može pronaći u cvijeću i voću. Potiču cirkulaciju i sprječavaju nastanak tromba.
Osim toga odlične su za snižavanje holesterola i opuštanje krvnih sudova.
Amazonska plemena na čijem području raste ovo ljekovito voće tradicionalno su koristili acai bobice za liječenje kožnih bolesti, a u zapadnom svijetu sve češće ih se može pronaći u kozmetičkim preparatima za njegu kože. Zbog bogatstva vlaknima acai bobice djeluju blagotvorno na varenje. Ovo voće je veliki izvor vitamina B3, vitaminom C te je savršen za jačanje imuniteta i organizma. Zbog velike količine antioksidanska, acai bobice štite ćelije od oksidiranja i usporavaju proces starenja.
Puder od acai bobica je izuzetno zdrav. Zamrznuti, samljeveni puder ovog voća u 100 gr sadrži 533,9 kalorija, 52,2 ugljikohidrata, 8,1gr proteina i 32,5 gr masnoće. Puder je bogat vitaminom C, kalcijem, željezom i vitaminom A. Osim u prahu možete ga konzumirati u kapsulama koje se mogu pronaći u apotekama, a dijetetski su proizvod. Acai kapsule se često koriste za mršavljenje, iako njihov učinkovitost u regulaciji kilaže još uvijek nije dokazana.
Na tržištu se acai voće može pronaći zamrznuto, kao sok ili dodatak u različitim napitcima, alkoholnim i bezalkoholnim. Za ljubitelje slatkiša čokolada sa acai bobicama je poslastica koja osim zdravstvenih benefita oduševljava svojim ukusom.

Nema komentara:

Objavi komentar