ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Ožujak u Labinu i Rapcu

52_original_labin10







Bijenale industrijske umjetnosti, Labin 2. 3 - 30. 9.

Prvo izdanje Bijenala industrijske umjetnosti (Industrial Art Biennale – IAB) u Labinu održat će se od 2. ožujka do 30. rujna 2016. Otvorenje IAB-a s temom „Utopija=Realnost“, održat će se 2. ožujka na labinskom Pijacalu, na Dan rudara i 95. obljetnicu Labinske republike. Na bijenalu će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta. Centralni događaj je izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, njemačkog majstora Josepha Beuysa. Cilj Bijenala je da čitavi grad saživi sa suvremenom umjetnošću tako da će umjetnička dijela biti postavljena u Gradskoj galeriji Labin, Narodnom muzeju Labin, novom izložbenom prostoru na Pijacalu, KUC-u „Lamparna“ i Gradskoj knjižnici te na drugim javnim i privatnim prostorima u gradu. U sklopu posebnog programa od 2. do 31. ožujka u Gradskoj galeriji Labin bit će postavljena izložba fotografija “Oltre l’Immagine”. Kreatorica i kustosica međunarodnog programa je barunica Lucrezia De Domizio Durini, dok je Branko Franceschi kustos hrvatske selekcije. Projekt IAB 2016. zajednički organiziraju Grad Labin i Labin Art Express XXI uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije.
www.industrialartbiennale.eu

95. obljetnica Labinske republike

Rudarstvo je obilježilo povijest Labinštine koja je desetljećima živjela od kopanja ugljena. Na ovom je prostoru došlo do jedne od prvih pobuna protiv fašizma u Europi. Bio je to štrajk i samouprava rudara Labinštine, poznat pod nazivom Labinska republika, a trajao je mjesec dana: od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine. Štrajk je započeo kada se nekolicina rudara okupila na trgu u Vinežu u znak prosvjeda protiv fašista koji su u Pazinu zlostavljali njihova sindikalnoga vođu Giovannija Pipana. Rudari su zatim zauzeli rudnike, minirali prilaze oknima te organizirali naoružane postrojbe. Upravi rudnika postavljeni su ekonomski zahtjevi te su rudari nakon nekoliko dana sami organizirali proizvodnju. Uprava je 8. travnja pokrenula iznenadnu vojnu i redarstvenu akciju s kopna i mora. Slabo naoružani i neiskusni rudari morali su odustati. Uslijedila je odmazda tijekom koje je uhićeno četrdesetak pobunjenika koji su nakon sudskog procesa u Puli oslobođeni. Sjećanje na slavnu prošlost danas se čuva u Podlabinu, planskom naselju izgrađenom za potrebe rudarenja čije je središnji dio Pijacal, zaštićeni kompleks industrijske kulturne baštine. Tu se nalazi i šoht - glavni ulaz u rudnike duboke 150 metara, KUC Lamparna i nova futuristička Gradska knjižnica. Monumentalna Mramorna dvorana upravne zgrade Istarskih ugljenokopa Raša, u kojoj su se primale plaće i dizali štrajkovi, pretvorena je u suvremeni rudnik kulture.
www.rabac-labin.com/hr/182-labinski-vizionari

Uskršnji doručak na rivi, Rabac 27. 3.

Turistička zajednica Grada Labina i lokalni ugostitelji pozivaju vas na druženje uz tradicionalni uskršnji doručak i specijalitete Labinštine. Uz šunku, kuhana jaja, pincu i kolače provedite prve dane proljeća na rascvjetanoj rabačkoj obali punoj tematskih turističkih šetnica. Za ugodnu atmosferu pobrinut će se Trio Boom te podmladak RKUD-a „Rudar“ iz Raše koji će u labinskim nošnjama izvesti folklorne plesove ovog kraja.
Rabac riva, početak u 11 sati

Matija Vlačić Ilirik

U mjesecu ožujku u Labinu se obilježava sjećanje na najpoznatiju povijesnu ličnost Labinštine, protestantskoga reformatora Matiju Vlačića Ilirika (3. 3. 1520., Labin - 11. 3. 1575., Frankfurt na Majni). U Memorijalnoj zbirci MVI možete saznati sve o uzbudljivom životu najbližega suradnika Martina Luthera i jednoga od najutjecajnijih europskih umova 16. stoljeća. Vrstan teolog, povjesničar Crkve te profesor latinskoga i grčkoga jezika, Matija Vlačić napisao je više od 200 knjiga. U u palači Francovich izložene su kopije njegovih najpoznatijih djela: „Magdeburške centurije“ - povijest Crkve u 13 tomova i „Ključ Svetoga pisma“. Saznajte kako je Matija postao protestant pod utjecajem ujaka fra Balda Lupetine, mučenika inkvizicije u Veneciji, kako se sprijateljio sa začetnikom reformacije Martinom Lutherom te uspio imati čak 19 djece.
Memorijalna zbirka Matija Vlačić Ilirik
Giuseppine Martinuzzi 7, Labin
T +385 (0)52 852 477
M +385 (0)99 261 3276
Radno vrijeme: pon. - pet. 10 - 13 sati
Organizirane grupe uz prethodnu najavu i izvan naznačenog vremena.

Ugodan aktivni odmor u Rapcu

Hotel Valamar Sanfior 4* u Rapcu jedan je u nizu objekata Valamar hotela i ljetovališta koji nude raznolike fullservice pogodnosti za aktivan odmor ljubiteljima biciklizma. Od brdovitog sjevera preko magične unutrašnjosti do slikovitog juga poluotoka, od istočne do zapadne obale, Istru možete proći na dva kotača. Poput paukove mreže, manje ili više uređene i još neucrtane bike staze, prekrivaju cijelu Istru. Tu su i cestovne i brdske staze za kondicijske pripreme profesionalnih biciklista, kao i one za strastvene rekreativce i obitelji. Tako su biciklistički zaljubljenici na slatkim mukama kada se moraju odlučiti jesu li ljepše staze kroz unutrašnjost Istre ili one uz more. Bike Hotel Valamar Sanfior 4* u Rapcu, kao i ostali Valamar bike hoteli, nudi različite usluge i sadržaje za bicikliste - od spremišta za bicikle, prostora za pranje istih, organiziranih biciklističkih tura i besplatnih GPS mapa do alata za sitnije popravke.
Za više informacija:
www.valamar.com/hr/hoteli-rabac/valamar-sanfior-hotel/biciklizam

Uskršnja jela na Labinštini i proljetni jelovnik u restoranima

Doživite tradiciju proslave uskrsnih blagdana uz gastronomske specijalitete labinskih i rabačkih restorana. U njima možete kušati tradicionalna jela koja su se spravljala u Velikom tjednu u gradu i okolnim selima. Na Veliki petak blagovao se bakalar na bijelo s pasuticama (vrstom domaće tjestenine). Na Veliku subotu mjesile su se dvije pogače, jedna slana od pšeničnog brašna, a druga slatka s jajima, šećerom, limunom, grožđicama i vanilijom. Danas će vas Labinjani ponuditi slatkim pincama te nezaobilaznim labinskim krafima. Kao slatki desert ova vrsta raviola puni se sirom, grožđicama i orasima te prelije slatkim umakom, a slani se poslužuju s umakom od mesa. Nakon jutarnje mise i blagoslova šunke, jaja, luka i vlasca, popijete kavu na terasi najpopularnije gradske kavane Velo Kafe i osjetite šarm labinskih ćakula dok ispijate kavu s pogledom na srednjovjekovne zidine. Ovdje možete za uskršnji ručak kušati domaću maneštru s trukinjicom (kukuruzom) i ječmom, sušenu svinjsku plećku prženu na maslinovom ulju s mladim lukom i vlascem. U konobi restorana Kvarner tradicionalno se priprema i janjetina ispod črepnje (peke) s lukom i ružmarinom. U gotovo svim restoranima blagdanski stol krase i divlje šparoge u fritaji ili sa fužima i pršutom.
ww










Nema komentara:

Objavi komentar