nedjelja, 31. srpnja 2016.

Ovo čisti i izbjeljuje kožu lica od fleka i pjega! (VIDEO)

Domaći losion od peršunovog lista pomoći će vam da izbjelite i očistite kožu lica. Oslobodiće vašu kožu od pigmentnih fleka, pjega i capture-20141226-112031 

Ovo čisti i izbjeljuje kožu lica od fleka i pjega! (VIDEO)

Domaći losion od peršunovog lista pomoći će vam da izbjelite i očistite kožu lica. Oslobodiće vašu kožu od pigmentnih fleka, pjega i vratiti joj zdravi ten.
capture-20141226-112031
Peršun nije otkriće savremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani. Peršunov list je bogat vitaminima i mineralima, a njegov sok sadrži eterična ulja sa visokim sadržajem kalijuma i mangana. Ljekari narodne medicine ga preporučuju i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije.
U kozmetologiji list peršuna uvijek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odlično otklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbjeljuje kožu, osvježava i tonizira. Štiti je od pojava bora. Odličan je i za njegu osjetljivog područja oko očiju. Pomaže u eliminisanju akni i mitisera. Možete sami pripremiti losion od peršunovog lista i koristiti ga svakodnevno za njegu lica.
Recept:
– 2 supene kašike isjeckanog svježeg (ili suhog) pešunovog lista preliti sa 200 ml ključale vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.
– Skinuti sa šporeta i ohladiti. Poslije procjediti i dodati 1 kafenu kašičicu soka od limuna ili jabukovog sirćeta.
– Koristite losion za kožu lica ujutro i uveče.
Ovaj domaći losion odlično sužava pore na licu, čisti i izbjeljuje kožu. Zahvaljujuci jedinstvenim svojstvima peršuna, pomaže nestajenju pjega i pigmentnih fleka i povratku sjajnog i čistog tena. Čuvajte ga u frižideru 5-6 dana. Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudi za pravljenje kockica leda. Koristeći ga svakodnevno, već poslije mjesec dana, pjege i fleke sa lica će nestajati.
Ako se želite oslododiti podočnjaka i crvenila očiju, napravite isti losion, ali bez dodatka limunovog soka. Tufere vate natopite ovim losionom i stavljajte na oči ujutro i uveče ostavljajući da djeluju 5 minuta.
Izvor: kucnilekar.com zdravi ten.

subota, 30. srpnja 2016.

Kako liječiti urasli nokat na nozi u kućnim uslovima!

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne,ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko 41

Kako liječiti urasli nokat na nozi u kućnim uslovima!

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne,ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.
41
Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.
Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbjediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta. Za to treba odraditi sljedeću proceduru:
1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom ; 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni.Pariti noge 15-20 minuta.
2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.vrosshii_nogot5
3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.31
4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.
5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promjeniti.
6. Ponavljati 12-14 dana.
Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.41
Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.
Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mjenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.
Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.21
Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.
Izvor: uspesnazena.com bočne strane prstiju.

Narodni lijek protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa!

Ovaj napitak može da izliječi čak i najkomplikovaniji kašalj, koji ne uspjeva da izliječi savremena medicina.capture-20141230-082939
capture-20141230-082939
Recept:
Prokuvajte šolju (250 ml) mlijeka. Malo ohladite. Zatim dodajte kašiku putera (maslaca) i kašiku meda.
Promješajte i dodajte u šolju dobro umućeno žumance i 1/4 kašičice sode bikarbone.
Ovo je vema efikasan narodni lijek ne samo za kašalj, sa uspjehom liječi bronhitis, laringitis i traheitis kod djece i odraslih.
Lijek se uzima pred spavanje, najmanje 5 dana.
Odlično sredstvo za izbacivanje šlajma
Ugrijati sljedeće sastojke i popiti u toku dana – pola ujutru, a pola uveče:
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 kašike soka od limuna
– 2 kašike vode
– 1 kašika meda
Ako vaše dijete muči bolesno grlo i kašalj praktično cijelu zimu – obavezno probajte napraviti ovu ljekovitu domacu mast za dječiji kašalj.
Izvor: uspesnazena.com

ZABRANJENA LJUBAV SRPKINJE I MUSLIMANA: Tragično se završila, a ovaj most je svjedok užasa!

Priča kaže da je Sara Kašiković, prelijepa Stočanka, bila zaljubljena u svog komšiju Salka Buzaljka, koji je živio na drugoj strani rijeke Bregave. U znak sjećanja na svoju ljubav, Sara je podigla most i hotel.ZABRANJENA LJUBAV SRPKINJE I MUSLIMANA: Tragično se završila, a ovaj most je svjedok užasa!

O Sarinom mostu, koji se nalazi na desnom kraku Bregave, mnogi ne znaju tačnu priču. Postoji nekoliko verzija priče o nesrećnoj ljubavi, sa malim razlikama prenosi Mojahercegovina.

Sara i Salko su živjeli na suprotnim stranama rijeke, i bili su ludo zaljubljeni. Njihova ljubav je bila neprihvatljiva u to vrijeme jer su bili različite vjere, pa su se ljubavnici viđali krišom. Tako je Salko prelazio Bregavu bez obzira da li je rijeka bila mirna ili nemirna, plitka ili duboka, sve dok ga jedne noći nije odnijela nabujala rijeka.

Druga verzija kaže da joj je otac zabranio da bude sa Salkom i na silu je udao za drugog čovjeka. Kao simbol neuništive ljubavi je izgradila hotel “Evropa” na mjestu gdje se sastajala sa Salkom. Hotel je imao visoko potkrovlje sa dvije sobe i dva mala prozora sa kojih je Sara gledala na drugu stranu obale i čeznula za Salkom. Dok je jednog dana gledala sa prozora, sjetila se da sagradi i most, koji i danas stoji.

Priču od dvoje ljubavnika je dugo istraživao novinar i književnik iz Ljubuškog, Dušan Musa. Priču je prvi put čuo od svog profesora. On smatra da priča o mostu i Sari Kašiković nije šire poznata zato što je niko nije prezentovao i zapisao, i da na našim prostorima takve priče nisu u trendu.

- Čim mi je profesor ispričao priču, odmah sam otišao da slikam most i prvi put sam objavio priču. Mislim da je to bilo 2013. godine. Ove godine sam putovao prema Dolu i na mostu sam vidio dvoje mladih, izašao sam iz auta, mladima nisam htio da smetam, ali su pored mosta bile dvije gospođe. Jedna je rekla da nije iz Stoca pa o priči ne zna mnogo, dok mi je druga ispričala svoju verzije priče koje se malo razlikovala od one koju sam čuo od profesora. Naravno, priču sam objavio sa nekim izmjenama i dopunama- priča Musa.

– Sara je bila čudo od žene! Hotel “Evropa” je otvorila još za vrijeme turske vladavine. Zahvaljujući njenoj vještini, hotel je preživio Hercegovački ustanak (1875.-1878) i nastavio sa radom. Zamislite, Stolac je prije 150 godina imao hotel, a danas ga nema- zaključuje književnik.
(Izvor: mojahercegovina.com)

Pročistite krv napitkom od bijelog luka!

Ovo piće jača organizam, čisti krv, bori se protiv virusa i jača imunitet. Ljekovit napitak od bijelog luka ubrzava metabolizam i eliminiše višak masnoća iz organizma. Pored toga, uklanja i višak soli i pozitivno utiče na vaše opšte napitak-od-belog-luka.

Pročistite krv napitkom od bijelog luka!

Ovo piće jača organizam, čisti krv, bori se protiv virusa i jača imunitet. Ljekovit napitak od bijelog luka ubrzava metabolizam i eliminiše višak masnoća iz organizma. Pored toga, uklanja i višak soli i pozitivno utiče na vaše opšte zdravlje.
napitak-od-belog-luka
Ono što je najvažnije, veoma lako se pravi.
Potrebno vam je:
– 12 čehnova bijelog luka
– 1/2 l crnog vina
Priprema:
1. Isjecite očišćene čehnove bijelog luka na četvrtine i stavite ih u teglu.
2. Dodajte pola litra vina.
3. Zatvorite teglu i držite je na osunčanom mjestu oko dvije nedelje.
4. Nekoliko puta tokom dana protresite teglu.
5. Nakon dvije nedelje, procjedite sadržaj tegle i tečnost stavite u staklenu flašu.
Uzimajte kafenu kašičicu napitka tri puta dnevno oko mjesec dana. Sačekajte bar šest mjeseci prije ponavljanja tretmana.
Izvor: kucnilekar.com

MRŠAVITE ZDRAVO: Čudesni odvar lanenog sjemena!

Sjemena lana sadrže bezbroj korisnih komponeneta, koje uključuju vitamine, minerale, masne kiseline i vlakna, koja normalizuju rad crijeva.sjemenke_lana
sjemenke_lana
Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizuje metabolizam, smanjuje nivo šećera u krvi i umanjuje apetit. Apsorbuje izvjesne sastojke hrane, čisti crijeva i istovremeno snabdjeva organizam lecitinom. Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrži u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih ćelija u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu. Zato je idealan produkt za mršavljenje. Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju tjelesne težine u normali.
Od lanenog sjemena se pravi odvar, koji će pomoći na zdrav način gubljenju suvišnih kilograma, bez dijeta i gladovanja kao i održanju željene težine, bez jo-jo efekta. Preporučen od strane mnogih dijetologa, ovaj odvar je takođe veoma ljekovit i izuzetno koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, hroničnog zatvora i hemoroida. Pomoći će i u liječenju cistitisa i pijelonefritisa. Inače, odvar od lanenog sjemena posjeduje široki pozitivan spektar dejstva na ljudski organizam.
Priprema:
Uveče uraditi sljedeće: 3 kašike lanenog sjemena preliti sa 1 litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji u toku noći. Najbolje je koristiti termos. Ako ga nemate, koristiti šerpu sa poklopcem. Ujutru procjediti. Dobićete malo gušći (sluzav) napitak.watermarked-lan1
Primjena:
Procjeđeni odvar (napitak) se konzumira u toku dana, 3-4 puta po 150 ml pola sata prije obroka. Odvar se prirprema svako veče za sutradan. Nemojte praviti zalihe. Uvijek mora biti svježe pripremljen.
Način konzumiranja:
Odvar lanenog sjemena konzumira se 10 dana, poslije se pravi pauza 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata. Na taj način možete regulisati tjelesnu težinu. Ne stvara zavisnost, mršavite zdravo i sigurno. Sve je individualno, ali da bi se smanjila tjelesna težina potrebno je 3-5 takvih tretmana. Pijte dosta vode u toku dana.
Ovaj odvar odlično umanjuje apetit, tako da za postizanje brzih rezultata (ako ga koristite u cilju mršavljenja), sjemena lana iz odvara možete konzumirati kao doručak i večeru. Po želji možete zasladiti medom. Ukusno je.watermarked-lan2Sa redovnim konzumiranjem, primjetit ćete pozitivne promjene stanja kože, koja postaje zdrava, zategnutija, elastičnija. Šta je još važno za žene. Prilikom mršavljenja, koža se neće opustiti, štaviše – rastvara se celulit.
Uprkos svim korisnim osobinama lana, ipak postoje kontraindikacije. Ne preporučuje se konzumirati:
– kod problema sa jetrom (ukoliko nemate ozbiljno oboljene, dozu možete umanjiti i držati pod strogom kontrolom)
– kod kamena u bubregu (lan aktivno izvlači pjesak i kamenje, ali taj proces treba sprovoditi sistematski i strogo držati pod kontrolom).
Izvor: uspesnazena.com

petak, 29. srpnja 2016.

NAKON ŠTO OVO PROČITATE: Više nikada nećete gledati banane istim očima!

Sjećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!65366_banane-foto-shutterstock_630x0
65366_banane-foto-shutterstock_630x0
Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.
Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.
DEPRESIJA
Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.
ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.
KRVNI PRITISAK
Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.
MOZAK
Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.
KONSTIPACIJA
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.
MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.
JUTARNJE MUČNINE
Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.
UJED KOMARACA
Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mjesto utrljajte unutrašnju koru od banane.
ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.
CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.
REGULIŠE TEMPERATURU
Trudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”.
U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa.
Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van. 😉
Izvor: zena.blic.rs

NAKON ŠTO OVO PROČITATE: Više nikada nećete gledati banane istim očima!

Sjećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!65366_banane-foto-shutterstock_630x0
65366_banane-foto-shutterstock_630x0
Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.
Istraživanja su pokazala da samo dvije banane dnevno dovoljna je za 90-ak minuta treninga. No, energija nije jedini korist od ovog magičnog voća.
Depresija
Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od nekog oblika depresije, banane se također može koristiti kao lijek. To je ljubaznošću proteina triptofana, koji tijelo pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada se mučili PMS, zaboravite na tablete protiv bolova, nego jesti ovo fantastičan voće.
ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.
KRVNI TLAK
Ovo agruma je odličan jer sadrži vrlo malo soli, ali puno kalija, što je važno za regulaciju krvnog tlaka. Ako redovito konzumiraju će smanjiti šanse za moždani udar.
MOZAK
Dakle, banana utjecati na funkcioniranje mozga, a jedna studija je pokazala da su učenici koji jednog jutra banane imaju bolju koncentraciju tijekom dana.
Zatvor
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevladati problem zatvora, bez upotrebe laksativa.
MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.
Jutarnje mučnine
će ih smanjiti, a ako kasni ovo ukusno voće eventualno u potpunosti eliminirati.
Ujeda komaraca
Kako umiriti otok uboda komaraca ili sličnih kukaca, nadraženu licu utrljati unutar jedne banane oguliti.
ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.
CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.
Podesite temperaturu
u Tajlandu Trudnice redovito konzumiraju banane za bebe su "hladno dovoljno kad se rodio."
U usporedbi s jabukama, banane sadrži četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza.
Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van. 😉
Izvor: zena.blic.rs