Takvo mišljenje i preporuke još postoje u dijelovima medicinske struke posebno na prostorima na kojima živimo.
Niz novih studija, nalaza i istraživanja provode posljednjih 10 godina utvrđeno je da je prethodna uvjerenja u vezi identifikaciju jajnih stanica bio je potpuno u pravu.
Jaja su jedna od najboljih i najzdravijih namirnica koje čovjek može konzumirati.
Ovdje ćemo vas ukratko upoznati sa presjekom niza studija rađenih na poznatim univerzitetima i klinikama širom svjeta koji pokazuju koje su koristi i efekti intenzivne konzumacije jaja u prehrani:
Ovdje ćemo vas ukratko upoznati sa presjekom niza studija rađenih na poznatim univerzitetima i klinikama širom svjeta koji pokazuju koje su koristi i efekti intenzivne konzumacije jaja u prehrani:
- Nove studije provedene na poznatom sveučilištu Yale pokazuju da ljudi s koronarnom bolesti srca, bez problema konzumiali 2 jaja dnevno tijekom 6 tjedana, a ako oni nisu imali ni najmanju porast kolesterola, krvi pritisak ili tijela mase zbog toga. Ne samo ukupni kolesterol nije povećana, ali je došlo do poboljšanja u omjeru LDL HDL kolesterola u korist HDL koji čuva krvne žile od prolazan ceste zagušenja.
Vodeći autor studije dr David Katz, direktor istraživačkog centra na Sveučilištu Yale, ističe da je prema svim istraživanjima koja je provodi najveći razlog protiv korištenja jaja, kolesterol u krvi ispitanika, praktički nije imao nikakve negativne promjene kao rezultat njihove potrošnje. Dr. Katz ističe da su jaja rudnik velikih korisnih sastojaka, a veliki izvor proteina. Na pitanje koliko jaja je optimalno u prehrani čovjeka Dr. Katz je rekao da je većina ljudi, bez obzira na povijest bolesti krvi može konzumirati 7-10 jaja tjedno.
- Jaja su jedan od najboljih izvora kolina (jedno jaje sadrži 30% dnevnih potreba). Nova istraživanja su pokazala da žene koje konzumiraju veće količine kolina imale za 24 do 44% manje šanse za dobivanje raka dojke. Štoviše kolin je bitan sastojak za razvoj i održavanje dobrog stanja mozga i memoriju.
– Žumance jajeta bogato je luteinom i zeaxantinom , dvije vrste antioksidansa koji spriječavaju makularnu degenraciju očiju koja dolazi sa starosti.
– Ukoliko želite istinski smršati jedući zdravo onda su jaja pravi izbor. Istraživači Univerziteta u Luisiani otkrili su da pretili ljudi koji su jeli dva jajeta za doručak bar 5 puta sedmično imali su za 65% veće smanjenje struka, gubitak težine i više energije od ljudi koji su bazirali doručak na pecivima sa namazom. Razlog leži u sastavu jaja koja daju bolju energiju i osjećaj sitosti nego ugljikohidrati u pecivima a istovremeno su odličan izvor mnogih bitnih nutrienata.
– Jaja sadrže sekvence amino kiselina koje proteine iz njih čine idealnim za absorciju u tijelu. Ovo znači da su tvrdo kuhana jaja, hrana A klasa za obnovu i jačanje mišića čovjeka posebno nakon napornog rada ili vježbe. Vjerovatno jedan od najboljih izvora proteina za čovjeka upšte.
– Jaja su jedna od rijetkih vrsta hrane u kojoj se izvorno nalazi vitamin D. Potrošnja jaja zbog ove činjenice je bitna radi zdravlja kostiju i zuba te absorcije kalcijuma kojem doprinosi vitamin D a što rezultira pozitivnim uticajem na srce i posebno debelo crijevo.
– Jedno jaje prosječno sadrži samo 72 kalorije (čak 8 jaja je potrebno da po kalorijama sustigne samo jednu mliječnu čokoladu od 100 grama). Također poređenja radi dnevne potrebe prosječnog čovjeka za kalorijama kako bi svakodnevno funkcionisao iznose 2000-2500 kalorija. (30-40 komada jaja)
– Jaja su bogat izvor minerala i vitamina, a najveći dio ovih sastojaka nalazi se u žemancetu jajeta. Najzastupljeniji vitamini i minerali u jajima su : Vitamini A, D, K, E, B1, B2, B3, B6, B12, magnezijum potazijum, cink, selen, kalijum, biotin, željezo i selen.
Na kraju spomenut ćemo zanimljiv podatak da su Japanci nacija koja najviše na svijetu konzumira jaja i to prosječno 328 komada godišnje po osobi, a spadaju u jednu od najdugovječnijih nacije koje imaju vrlo nisku stopu povišenih masnoća u krvi i srčanih oboljenja.
Jedući jaja nećete pogriješiti, naprotiv sva istraživanja i studije pokazuju da se radi o jednom od najboljih prehrambenih namirnica za dobro zdravlje, snagu i energiju čovjeka. Bilo bi idealno ukoliko možete pronaći “domaća” ili organski uzgojena jaja.
Izvor: Zdravljebezdoktora.composljednjih 30 godina dvadesetog stoljeća jaja su okaljana, jer se vjerovalo da stimulira povećanje kolesterola. To je razlog zašto ljudi koji imaju visoke masnoće ili problema s kardiovaskularnim bolestima su prepručeno izbjegavati jesti jaja.
Nema komentara:
Objavi komentar