petak, 29. srpnja 2016.

NAKON ŠTO OVO PROČITATE: Više nikada nećete gledati banane istim očima!

Sjećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!65366_banane-foto-shutterstock_630x0
65366_banane-foto-shutterstock_630x0
Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.
Istraživanja su pokazala da samo dvije banane dnevno dovoljna je za 90-ak minuta treninga. No, energija nije jedini korist od ovog magičnog voća.
Depresija
Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od nekog oblika depresije, banane se također može koristiti kao lijek. To je ljubaznošću proteina triptofana, koji tijelo pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada se mučili PMS, zaboravite na tablete protiv bolova, nego jesti ovo fantastičan voće.
ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.
KRVNI TLAK
Ovo agruma je odličan jer sadrži vrlo malo soli, ali puno kalija, što je važno za regulaciju krvnog tlaka. Ako redovito konzumiraju će smanjiti šanse za moždani udar.
MOZAK
Dakle, banana utjecati na funkcioniranje mozga, a jedna studija je pokazala da su učenici koji jednog jutra banane imaju bolju koncentraciju tijekom dana.
Zatvor
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevladati problem zatvora, bez upotrebe laksativa.
MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.
Jutarnje mučnine
će ih smanjiti, a ako kasni ovo ukusno voće eventualno u potpunosti eliminirati.
Ujeda komaraca
Kako umiriti otok uboda komaraca ili sličnih kukaca, nadraženu licu utrljati unutar jedne banane oguliti.
ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.
CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.
Podesite temperaturu
u Tajlandu Trudnice redovito konzumiraju banane za bebe su "hladno dovoljno kad se rodio."
U usporedbi s jabukama, banane sadrži četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza.
Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van. 😉
Izvor: zena.blic.rs

Nema komentara:

Objavi komentar