Sastojci:
- 150 g. čokolade za kuhanje
- 6 haha
- 1 prstohvat soli
- 150 g. ILI sin margarin
- 1 vanilin šećer
- 200 g. Meda
- 150 g. brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1-2 žlice ruma (po izboru)
Za premazivanje: 200 g. džema od šljiva
Brušenje: šećer u prahu
Priprema: Pleh,uski duguljasti podmažite sa puterom ili margarinom i pospite sa brašnom. Čokoladu otopite nad vodenom parom i ohladite. Rernu zagrijte na 200 C. Bjelanca odvojite od žumanaca i umutite ih u čvrst snijeg sa prstohvatom soli. Puter pjenasto umutite sa vanilin šećerom i medom i dodajte mu žumanca i sve dobro umutite. Zatim dodajte i otoplj.i ohladjenu čokoladu,i sve umutite.
Brašno, prašak za pecivo ,kakao i cimet pomiješajte i dodajte u masu od putera, sve promiješajte da se poveže i na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca i rum. Masu sipajte u podmazan kalup,sve dobro poravnajte, i pecite oko 55-60 min.(kolač provjerite da li je pečen pomoću čackalice)! Pečen kolac dobro ohladite i iz kalupa, prerežite ga oštrim nozem horizontalno na jedan do dva dijela i premažite ga sa džemom od šljiva. Pospite ga sa šećerom u prahu i ostavite ga preko noći da se stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar