srijeda, 27. srpnja 2016.

KOLAČ OD MEDA I DŽEMA OD ŠLJIVA

kolačI od meda i džema od šljiva ŠLJIVA
Sastojci:
  • 150 g. čokolade za kuhanje
  • 6 haha
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g. ILI sin margarin
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g. Meda
  • 150 g. brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1-2 žlice ruma (po izboru)
Za premazivanje: 200 g. džema od šljiva
Brušenje: šećer u prahu
Priprema: Pleh,uski duguljasti podmažite sa puterom ili margarinom i pospite sa brašnom. Čokoladu otopite nad vodenom parom i ohladite. Rernu zagrijte na 200 C. Bjelanca odvojite od žumanaca i umutite ih u čvrst snijeg sa prstohvatom soli. Puter pjenasto umutite sa vanilin šećerom i medom i dodajte mu žumanca i sve dobro umutite. Zatim dodajte i otoplj.i ohladjenu čokoladu,i sve umutite.
Brašno, prašak za pecivo ,kakao i cimet pomiješajte i dodajte u masu od putera, sve promiješajte da se poveže i na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca i rum. Masu sipajte u podmazan kalup,sve dobro poravnajte, i pecite oko 55-60 min.(kolač provjerite da li je pečen pomoću čackalice)! Pečen kolac dobro ohladite i iz kalupa, prerežite ga oštrim nozem horizontalno na jedan do dva dijela i premažite ga sa džemom od šljiva. Pospite ga sa šećerom u prahu i ostavite ga preko noći da se stegne.

Nema komentara:

Objavi komentar