nedjelja, 28. veljače 2016.

Ovo je samo hleb ali to itekakav hleb

Samo hlebSamo hleb

Sastojci

  • 250 gr raženog brašna
  • 150 gr speltinog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 6 dcl mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • sok od 1 limuna
  • šaka semenki lana
  • šaka semenki golice
  • šaka semenki suncokreta

Postupak

  1. Brašno, so i semenke staviti u dublju posudu. Sve pomešati a zatim dodati i ulje i mlaku vodu. Testo pomešati. Treba da bude žitka masa koja može da se meša sa varjačom.
    Pokriti sa krpom i ostaviti da odstoji minimum 3 sata da fermentiše.
    Nakon što je smesa odstojala, sa jednom kašikom brasna dodajte sodu bikarbonu. Sve pomešajte a zatim dodajte i sok od limuna. Promešajte još jednom a zatim stavite smesu  odgovarajući pleh.
    Peći u prethodno zagrejanoj rerni 5 minuta na 250 stepeni a zatim smanjiti na 220 stepeni narednih 30 minuta. 
    Kada je hleb pečen ostavite ga par minuta u kalupu a zatim stavite na rešetku da se ohladi, nakon toga ga uvite u čistu krpu ili stavite u najlon kesu.
  2. Napomena: Ja volim kad mi hleb fermentiše te ako nemate vremena ili ne želite, ovaj korak možete preskočiti. Testo ostavim da stoji na sobnoj temperaturi.
    Dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, meni je bilo dovoljno 35 minuta.
    Vrste brašna možete prilagoditi vašem ukusu.
    Ukoliko primetite da je smesa isuviše gusta, dodajte još vode, ukoliko je previše retko otavite da fermentiše, smesa će se dodatno zgusnuti. 

Nema komentara:

Objavi komentar