Skender begov doner
U turskoj kuhinji imate raznih donera ali Skender begov je najpoznatiji. Prepoznatljiv je po količini mesa, zamamnim mirisima orijentalne kuhinje i u stvari ovo jelo dolazi sa sultanskog dvora. Skenderov doner je nekada bilo jelo bogatih ali modernizacijom i savremenim životom ova granica je pomjerena pa se danas u svim aščinicama može naručiti ovo izuzetno jelo.
Skender begov doner, Iskender kebap ili doner je jelo dostajno svakog sultana.vezira ili nas običnih smrtnika. İako izgleda komplikovano ovo jelo je jako jednostavno napraviti a bogastvo orijentalnog mirisa i ukusa nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Potrebni sastojci:
Za doner :
500 grama jagnjetine ili junetine
2 žlice biljnog ulja
Žličicu soli, biber, slatka crvena paprika
Pola kašičice majčine dušice
2 žlice biljnog ulja
Žličicu soli, biber, slatka crvena paprika
Pola kašičice majčine dušice
Za sos:
1 žlica maslaca
Pola žlice paradajz sosa
1 koncentrat od paradajza ili moze 1 veliki svježi paradajz nariban ili isjeckan
So i biber
Pola čase vode
Pola žlice paradajz sosa
1 koncentrat od paradajza ili moze 1 veliki svježi paradajz nariban ili isjeckan
So i biber
Pola čase vode
Za preliv :
1-1.5 čaše jogurta
2 čena bijelog luka
so
crvena ljuta tucana paprika
2 čena bijelog luka
so
crvena ljuta tucana paprika
1 bajata lepinja (isječena na kockice)
Priprema:
Dan ranije meso ostavite u zamrzivač da se zamrzne, zatim izvadite meso iz zamrzivača i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. Uz pomoć oštrog noža meso rezati na tanke ploške. Na tavi propržiti meso na dvije kašike maslaca i dodati začine. Meso dinstati dok ne ispari tečnost.
Posebno u tavi rastopiti maslac, dodati paradajz sos, naribani paradajza ili koncentrat od paradajza , so, biber, dodati vodu i kuhati dok se ne zgusne – sos je spreman.
Pomiješajte jogurt i bijeli luk–rendan ili zgnjecen, dodajte malo soli i ljute crvene tucane paprike – preliv je gotov.
Kockice lepinja propržiti ili na grilu ili na malo maslaca u tavi.
Sada slagati Skender begov doner .
U posudi za posluživanje na dnu staviti prepržene kockice lepinje zatim malo više od polovine mesa a potom sos od paradajza. Ostatak mesa rasporedimo i prelijemo sa prelivom od jogurta i bijelog luka.
U nekim djelovima Turske preliv od jogurta se stavlja sa strane a negdje se preliva sa istim-po želji…
Običaj je u Turskoj da se gotovi Skender begov doner na kraju prelije sa par kapi vrelog maslaca .
Po želji, doner možete poslužiti uz pečene zelene paprike,pečeni paradajz , kiseli krastavci ili rižu ali najčeše se jede uz jogurt.
Afiyet olsun..
Nema komentara:
Objavi komentar