Turska dolma
Orijentalna kuhinja poznata je po brojnim jelima iz njenog bogatog kulinarskog identiteta, a ista su poznata i prihvaćena diljem svijeta.
Orijentalna kuhinja poznata je po brojnim jelima iz njenog bogatog kulinarskog identiteta, a ista su poznata i prihvaćena diljem svijeta.Jedno od tradicionalnih recepata je i Tuska dolma.
TURSKA DOLMA
sastojci za 4 osobe:
-8 paprika srednje velicine
-2-3 srednje glavice luka
-solja rize
pola soljice maslinovog ulja
-persuna 4-5 grancice
-1 kasicica cimeta
-2 kasicice suhih grozdjica
-1 kasicica susene nane
-1 kasicica secera
-2 kasicice pinjola
-1 paradajz
-malo crnog bibera,soli
Priprema:
Prporziti sitno sjeckani luk na maslinovom ulju i kad je na pola u to umješati pinjole.
Staviti rižu i kuhati 1-2 minuta, staviti soli po ukusu, ubaciti šećer, staviti pola šolice vode i kuhati dok voda ne ispari.
Nakon što je kuhano,ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Sitno sjeckani peršin, cimet, grožđice,crni biber i suhu nanu dodati u rižu.
Kad se malo ohladi, puniti paprike, ali ne pretrpavati. Paradajz se stavlja kao “poklopac” na svaku napunjenu papriku.
Složiti u posudu u kojoj će se kuhati tako da su paprike okrenute prema gore.
Dodati 1,5-2 šolice vode, 2-3 kasicice maslinovog ulja, dodati so i jos malo crnog bibera. Nakon što prokuha smanjiti i pustiti da se krčka dok ne bude kuhano.
Staviti rižu i kuhati 1-2 minuta, staviti soli po ukusu, ubaciti šećer, staviti pola šolice vode i kuhati dok voda ne ispari.
Nakon što je kuhano,ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Sitno sjeckani peršin, cimet, grožđice,crni biber i suhu nanu dodati u rižu.
Kad se malo ohladi, puniti paprike, ali ne pretrpavati. Paradajz se stavlja kao “poklopac” na svaku napunjenu papriku.
Složiti u posudu u kojoj će se kuhati tako da su paprike okrenute prema gore.
Dodati 1,5-2 šolice vode, 2-3 kasicice maslinovog ulja, dodati so i jos malo crnog bibera. Nakon što prokuha smanjiti i pustiti da se krčka dok ne bude kuhano.
DOLMA BIBER
Jedno od tradicionalnih turskih recepata je i Dolma biber, Zeytinyagli Biber Dolmas ili Tuska dolma.
Orijentalna kuhinja poznata je po brojnim jelima iz njenog bogatog kulinarskog identiteta, a ista su poznata i prihvaćena diljem svijeta. Jedno od tradicionalnih turskih recepata je i Dolma biber, Zeytinyagli Biber Dolmas ili Tuska dolma. Ova dolma je prosto jedan od najljepših specijaliteta turske kuhinje. Na jednom mjestu imate toliko raznih ukusa a sve je ukomponovano u predivnu sinfoniju ukusa. Dolma biber je pravo orijentalno jelo kojem rijetko ko može odoleti.
Potrebni sastojci :
-8 paprika srednje veličine
-2-3 srednje glavice luka
-šolja riže
-pola šoljice maslinovog ulja
-peršun
-1 kašičica cimeta
-2 kašičice suhih groždjica
-1 kašičica sušene nane
-1 kašičica šećera
-2 kašičice pinjola
-1 paradajz
-malo crnog bibera, soli
Priprema:
Prporžiti sitno sjeckani luk na maslinovom ulju i kad je na pola gotovo, u to umješati pinjole.
Staviti rižu i kuhati 1-2 minuta, staviti soli po ukusu, ubaciti šećer, staviti pola šolice vode i kuhati dok voda ne ispari.
Nakon što je kuhano, ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Sitno sjeckani peršin, cimet, grožđice, crni biber i suhu nanu dodati u rižu.
Kad se malo ohladi, puniti paprike, ali ne pretrpavati. Paradajz se stavlja kao “poklopac” na svaku napunjenu papriku.
Složiti u posudu u kojoj će se kuhati tako da su paprike okrenute prema gore.
Dodati 1,5-2 šoljice vode, 2-3 kašičice maslinovog ulja, dodati so i još malo crnog bibera. Nakon što prokuha smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka dok ne bude kuhano.
Staviti rižu i kuhati 1-2 minuta, staviti soli po ukusu, ubaciti šećer, staviti pola šolice vode i kuhati dok voda ne ispari.
Nakon što je kuhano, ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Sitno sjeckani peršin, cimet, grožđice, crni biber i suhu nanu dodati u rižu.
Kad se malo ohladi, puniti paprike, ali ne pretrpavati. Paradajz se stavlja kao “poklopac” na svaku napunjenu papriku.
Složiti u posudu u kojoj će se kuhati tako da su paprike okrenute prema gore.
Dodati 1,5-2 šoljice vode, 2-3 kašičice maslinovog ulja, dodati so i još malo crnog bibera. Nakon što prokuha smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka dok ne bude kuhano.
Možete služiti toplu dolmu uz pavlaku i kiselo mlijeko a isto tako i ohladiti pa poslužite uz limun kao prilog nekom jelu ili kao hladnu mezu…
Nema komentara:
Objavi komentar