ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Probali ste lava kolač? Ali ovako kremast od karamele još niste




Lava kolač, iliti lava kejk postao je planetarno popularan širom sveta pre nekoliko godina.
Pored fenomenalnog ukusa, osvojilo nas je i to što je za njegovo pečenje potrebno ukupno tek 10-ak minuta.




SASTOJCI:
- 1 2/3 šolje karamel mleka (dulce de leche)
- 1/2 šolje putera
- 2 žumanceta
- 2 cela jajeta
- 1/4 šolje brašna
- Sladoled

PRIPREMA:
Najpre morate napraviti dulce de leche, odnosno karamel mleko.
Ukoliko nemate kondenzovano mleko možete ga i sami napraviti. Uzmite jedan litar običnog mleka, sipajte ga u lonac i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi dok se količina uopla ne smanji. Mešajte kako ne bi zagorelo i povremeno skidajte penu. Dodajte jednu kesicu burbon vanilin šećera, ½ kašičice ekstrakta vanile i 150 običnog kristal šećera.

Zatim tu količini kuvajte na srednjoj temeperaturi, sve vreme mešajući dok ne dobijete gustinu koju želite. Od dobijene količine kondenzovanog mleka za ovaj kolač biće vam potrebno samo 1 2/3 šolje.


Potom pomešajte dulce de leche sa puterom i umutite mikserom. U posebnoj činiji umutite žumanca sa jajima. Sjedinite sa umućenim dulce de leche kremom. Mutite mikserom i postepeno dodajte brašno.namastite kalupe u kome ćete peći kolač i sipajte smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni tačno 15 minuta. Servirajte uz omiljeni sladoled

Nema komentara:

Objavi komentar