Vrsta slaganog bureka koji se oblikuje u boščaluk, odnosno kvadrat, a poslije se tako i reže i poslužuje.
Sastojci 4 osobe
ZA TIJESTO:
500 g brašna
250 ml vode
1 jaje
2 čajne kašike soli
ZA NADJEV:
300 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
2 kafene kašike bibera
1 kafena kašika soli
ZA TIJESTO:
500 g brašna
250 ml vode
1 jaje
2 čajne kašike soli
ZA NADJEV:
300 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
2 kafene kašike bibera
1 kafena kašika soli
ZA ZALJEV:
250 ml vode
2 supene kašike ulja
1 kafena kašika soli
Priprema
1.
U posudi promiješati brašno i so. Napraviti udubljenje pa u njega razbiti jaje.
1.
U posudi promiješati brašno i so. Napraviti udubljenje pa u njega razbiti jaje.
2.
Polako dodavati mlaku vodu i rukama zamijesiti tijesto.
Polako dodavati mlaku vodu i rukama zamijesiti tijesto.
3.
Istresti ga na pobrašnjenu površinu. Dodavati malo brašna i zamijesiti lijepo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Istresti ga na pobrašnjenu površinu. Dodavati malo brašna i zamijesiti lijepo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
4.
Tijesto ostaviti 10 minuta, pa ga još jednom premijesiti.
Tijesto ostaviti 10 minuta, pa ga još jednom premijesiti.
5.
Podijeliti ga na tri jednaka dijela.
Podijeliti ga na tri jednaka dijela.
6.
Premijesiti ih u lijepe, glatke loptice.
Premijesiti ih u lijepe, glatke loptice.
7.
Svaku lopticu pritisnuti dlanom nekoliko puta.
Svaku lopticu pritisnuti dlanom nekoliko puta.
8.
Dno tijesta pobrašniti, a gornju stranu nauljiti. Pokriti krpom i ostaviti da stoji sat vremena.
Dno tijesta pobrašniti, a gornju stranu nauljiti. Pokriti krpom i ostaviti da stoji sat vremena.
9.
U međuvremenu spremiti nadjev. Meso posoliti, pobiberiti, dodati mu sitno sjeckani luk i sve dobro promiješati.
U međuvremenu spremiti nadjev. Meso posoliti, pobiberiti, dodati mu sitno sjeckani luk i sve dobro promiješati.
10.
Nakon sat vremena, početi razvlačiti jufke. Tijesto staviti na pobrašnjenu površinu. I tijesto malo posuti brašnom.
Nakon sat vremena, početi razvlačiti jufke. Tijesto staviti na pobrašnjenu površinu. I tijesto malo posuti brašnom.
11.
Malo ga razvući oklagijom. Na početku će na tijestu biti poneki balončić zraka.
Malo ga razvući oklagijom. Na početku će na tijestu biti poneki balončić zraka.
12.
Tijesto uvijati na oklagiju i razvlačiti što više sa svih strana. Obratiti pažnju da je tijesto uvijek blago posuto brašnom, kako se ne bi lijepilo ni za podlogu, ni za oklagiju.
Tijesto uvijati na oklagiju i razvlačiti što više sa svih strana. Obratiti pažnju da je tijesto uvijek blago posuto brašnom, kako se ne bi lijepilo ni za podlogu, ni za oklagiju.
13.
Malo ga vrtiti i po rukama, spuštati sa jedne podlaktice na drugu, blago povlačiti i okretati.
Malo ga vrtiti i po rukama, spuštati sa jedne podlaktice na drugu, blago povlačiti i okretati.
14.
Tijesto na kraju mora biti što veće, što tanje, suho i elastično.
Gotovu jufku prerezati napola, skloniti sa strane i isti postupak ponoviti sa preostalim lopticama tijesta.
Znači, dobiju se tri jufke koje se prepolove. Ukupno, šest manjih jufki.
Tijesto na kraju mora biti što veće, što tanje, suho i elastično.
Gotovu jufku prerezati napola, skloniti sa strane i isti postupak ponoviti sa preostalim lopticama tijesta.
Znači, dobiju se tri jufke koje se prepolove. Ukupno, šest manjih jufki.
15.
Veliku okruglu tepsiju posuti brašnom. Ona će nam služiti samo za slaganje bureka, koji će se poslije premjestiti u drugu tepsiju.
Jednu jufku staviti horizontalno u tepsiju tako da visi s obje strane. Poprskati je uljem.
Veliku okruglu tepsiju posuti brašnom. Ona će nam služiti samo za slaganje bureka, koji će se poslije premjestiti u drugu tepsiju.
Jednu jufku staviti horizontalno u tepsiju tako da visi s obje strane. Poprskati je uljem.
16.
Drugu jufku staviti preko, ali vertikalno. Poprskati je uljem.
Drugu jufku staviti preko, ali vertikalno. Poprskati je uljem.
17.
Po tepsiji rasporediti polovinu nadjeva.
Po tepsiji rasporediti polovinu nadjeva.
18.
Treću jufku opet staviti horizontalno, pouljiti. Četvrtu vertikalno, pouljiti.
Treću jufku opet staviti horizontalno, pouljiti. Četvrtu vertikalno, pouljiti.
19.
Rasporediti ostatak nadjeva.
Rasporediti ostatak nadjeva.
20.
Petu jufku staviti horizontalno, pouljiti. Šestu vertikalno, pouljiti.
Petu jufku staviti horizontalno, pouljiti. Šestu vertikalno, pouljiti.
21.
Tijesto koje visi sa strana lijepo složiti, da se dobije kvadrat ( boščaluk ).
Tijesto koje visi sa strana lijepo složiti, da se dobije kvadrat ( boščaluk ).
22.
Manju tepsiju, onu u koju može stati tako složen burek, nauljiti i pokriti složeno tijesto u velikoj tepsiji. Brzim pokretom, pitu iz velike tepsije prebaciti u manju. Tako će sada gornja strana biti na dnu tepsije.
Manju tepsiju, onu u koju može stati tako složen burek, nauljiti i pokriti složeno tijesto u velikoj tepsiji. Brzim pokretom, pitu iz velike tepsije prebaciti u manju. Tako će sada gornja strana biti na dnu tepsije.
23.
Burek peći 10 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 30 minuta.
Par minuta prije kraja napraviti zaljev – prokuhati posoljenu i nauljenu vodu.
Pečen burek izvaditi iz rerne i oštrim nožem izrezati na boščaluke.
Burek peći 10 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 30 minuta.
Par minuta prije kraja napraviti zaljev – prokuhati posoljenu i nauljenu vodu.
Pečen burek izvaditi iz rerne i oštrim nožem izrezati na boščaluke.
24.
Ravnomjerno preliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu na još dvije minute.
Ravnomjerno preliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu na još dvije minute.
Posluživanje
Poslužiti uz kiselu pavlaku i jogurt.
Poslužiti uz kiselu pavlaku i jogurt.
Nema komentara:
Objavi komentar