subota, 27. veljače 2016.

Trpeza za Badnje veče

trpeza za Badnje vece






Tradicionalna Pravoslavna  trpeza za Badnje veče se postavlja posle unošenja slame i posvećenog Badnjeg drveta gde domaćin govori “srećno Badnje veče” u kuću gde domaćica dočekuje i odgovara ” šta nam to nosiš?” i počinje da obasipa domaćina zrnima kukuruza, pasulja i pirinča dok on izgovara “Koliko zrna toliko pilića, prasića….nabrajajući…a najviše sreće i zdravlja”, dok deca pijuću i kvocaju na unešenoj slami. Zatim odlazi do peći i stavlja u peć badnje drvo i izgovara ” Koliko varnica…nabraja..a najviše sreće i zdravlja “. Nakon toga se čestita Badnje veče i pristupa se trpezi. Za trpezom su sva posna jela, kolači i sušeno voće. Po pravilu na stolu treba da je neparan broj jela. Ovi običaji mogu da se razlikuju po nekim svojim delovima zavisno od kraja u kojem se nalazite.
Mi smo spojili posna jela na jedno mesto, sva ona koja se poslužuju na Badnje veče.



  1. Riblja čorba – u kotliću , najčešća na našoj trpezi koju priprema moj tata, a najviše voli da to bude napolju, da se dobro smrzne.
  2. Pijani šaran – šaran u belom vinu pečen u rerni
  3. Domaća riblja čorba – oni koji nisu u mogućnosti da kuvaju napolju i u kotliću uvek mogu da skuvaju kvalitetnu čorbu i na šporetu.
  4. Posna pogača za Badnje veče – Badnjača – umešena od vode, kvasca, brašna i ulja i ne seče se nego kida
  5. Riblji paprikaš – veoma sličan ribljoj čorbi ali sa manje vode pa je čorba gušća.
  6. Prebranac – najčešći na trpezama u vreme posta, pa se tako prirpema i za Badnji dan.
  7. Posni kolač sa jabukama – jedan od kolača trpeze za Badnje veče
  8. Posni kiseli kupus – još jedno od glavnih jela ove posne trpeza
  9. Fileti oslića iz rerne – za one koji neće pripremati šarana i više vole morsku ribu fileti oslića uz rizoto i integralni hleb.
  10. Razne posne pite – one se uz ribu i najčešće pripremaju , pite od krompira, šampinjona, pirinča, praziluka i razne kombinacije posnih sastojaka
  11. Posna pogača na vodi – za one koji će postiti na vodi, pogača umešene samo od kvasca, brasna i vode
  12. Pastrmke sa začinima – takodje za one koji neće pripremati šarana i više vole morsku ribu tu su pastrmke
  13. Brza pogača – pogača koja se brzo pravi, može da bude Badnjača
Oni koji se odluče da poste na vodi pošto Badnji dan pada u sredu tu je trpeza na vodi, ceo ručak







Nema komentara:

Objavi komentar